Co přinesl začátek září?
Prázdniny sice skončily, ale počasí nám stále přeje. Pojďme se podívat, jaké novinky nám na toto povedené babí léto připravily české pivovary.
Pivovar Zichovec oslavuje 9 let své existence nádherně zakalenou a šťavnatou (ale s 10 % alkoholu také nebezpečně silnou) Anniversary Triple NEIPA. S oblíbenými chmely Sabro a Citra není těžké si tuto výroční dobrotu zamilovat.
Vysočanská Sibeeria vypustila další dvě IPAs. Chmelem posedlá Hopsese (v plechovkách i lahvích) je 13stupňová pořádně prokvašená Session West Coast IPA se suchým a hořkým dozníváním. Naproti tomu Tapawera (také v plechovkách i lahvích) je ukázkově šťavnatá New England IPA nacpaná chmelem Nelson Sauvin z čerstvé sklizně z nové chmelnice u novozélandského městečka Tapawera.
Nový kyseláč do série Sour Station přidal prostějovský Axiom. Tentokrát byl do základového Berliner Weisse přidán černý rybíz, pražený černý pepř a koření škumpa, čímž vznikl příjemně trpký a kořeněný Sour Station Black Currant.
Kromě domácích piv se v naší nabídce nově objevilo také pár zahraničních kousků.
Pokud hledáte piva z pivařsky exotických a nepříliš tradičních zemí, rozhodně by vám neměl uniknout pivovar Gweilo z Hong Kongu. Aktuálně máme tři druhy – Session IPA, Pale Ale a Rainbow Sherbet Sour (kyseláč s malinami a citrónovou kůrou) – všechny velmi osvěžující s obsahem alkoholu pod 5 %.
Od dvou matadorů amerického západu máme nově Stone Viking Space Probe (Double IPA) a Sierra Nevada Barrel-Aged Narwhal (Bourbon Barrel Aged Imperial Stout).
A výčet uzavírá jednoduchý, ale učebnicový Helles Landbier od legendární bavorského pivovaru Schneider Weisse.