Anglo-American Ales

          Poznávacím znamením piv typu ALE [ejl] je to, že se vyrábějí pomocí kvasinek svrchního kvašení. Při svrchním kvašení, které probíhá rychleji a při vyšších teplotách, dochází k vylučování vedlejších kvasných produktů, jako jsou např. fenoly nebo estery. A právě ty dodávají pivu zajímavý ovocný nádech, který je pro ejly tak typický.
          Zajímavostí je, že termínem ALE bylo původně označováno pouze pivo vyráběné bez použití chmele. Jako konzervační a zhořčující prostředek vyvažující sladkost sladu se používaly směsi bylin nebo koření. Nicméně v současnosti jsou piva téměř vždy chmelena a termínem ALE se označují svrchně kvašená piva anglického, amerického a belgického typu. Anglo-americké ALE mají velké množstí podkategorií, do kterých se obvykle řadíme následující:
          India Pale Ale (IPA), American Pale Ale (APA), English Pale Ale, Scotch Ale, Bitter Ale, Strong Ale, Blond/Golden Ale, Brown Ale, Amber/Red Ale a Barley Wine
          Anglo-americké ejly jsou často chmeleny mnohem více než piva jiných stylů. Chmelem se zde vůbec nešetří a často dochází k experimentování a kombinování několika různých odrůd aromatických chmelů. Oblíbené jsou především odrůdy z USA, Austrálie nebo Nového Zélandu s velmi intenzivním aroma profilem a hořkostí, které se v hojných dávkách přidávají v pozdějších fázích výroby piva. Chmelení může probíhat na konci chmelovaru (late hopping) nebo přímo po skončení (flame out). Také při chlazení (hop stand), při stáčení do fermentační nádobí hop back nebo za studena v průběhu kvašení a zrání (dry hop). Přestože jsou ejly z Británie i Ameriky výrazně aromatické, tak je vůně o něco neutrálnější a "čistší" než u těch belgických.

 
  • Řadit dle:
  • 167 položek celkem

Stránka 1/4

Další produkty
Využíváme soubory cookies, které nám pomáhají poskytovat a zlepšovat naše služby. Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi pravidly pro cookies.