Stout/Porter

          Už dávno neplatí, že Češi holdují pouze klasickým ležákům. Tmavá piva typu stout a porter se těší stále větší a větší oblibě i v našich končinách. Oba pivní styly mají několik podkategorií, v zásadě však mezi klasickými stouty a portery není žádný výrazný rozdíl. Nemusíte si tedy dělat hlavu z toho, že je od sebe nedokážete vždy odlišit. 
          Historie obou tmavých piv sahá do poloviny 18. století do Velké Británie, kdy byla pro tento styl charakteristická mimořádně vysoká stupňovitost i síla. Jejich receptura byla často zcela totožná a jediný rozdíl byl v množství použité vody. Silný porter byl označován stoutem, který měl průměrnou stupňovitost 19°. Později začala být tmavá piva vytlačována ejly a renesanci zažívají znovu až od 20. století. 
          Dnešní stouty a portery jsou zpravidla o něco slabší než ty před třemi stoletími (přesto obvykle bývají opravdu silné) a již neplatí, že stout musí být vždy silnější než porter. Obě piva se vyrábějí za pomoci svrchního kvašení a části praženého ječného, případně i pšeničného, karamelového nebo čokoládového sladu. Právě praženým sladům vděčí tmavá piva za lahodné tóny čerstvě pražené kávy, hořké čokolády a sušeného ovoce, které jsou pro stouty a portery typické. Samozřejmostí je temná barva, která může být až černá, a hustě krémová béžová pěna.
          V zásadě můžeme říci, že portery jsou obvykle o něco slabší, sladší a s výraznějšími tóny sušeného ovoce a stouty jsou spíše více pražené, suché a hořké. Stouty i portery mají několik podkategorií, které si ve zkratce představíme:

Dry/Irish Stout
          Jak název napovídá, tento stout pochází z Irska a je o něco sušší a drsnější než ostatní typy. Vyniká střední hořkostí a výrazně praženou kávovo-čokoládovou vůní. Se svými 4-5% alkoholu patří mezi nejslabší stouty.

Imperial/Russian Stout
          Nenechte se zmást názvem. Tento stout také pochází z Anglie, ale byl hojně vyvážen na dvůr ruské carevny Kateřiny Veliké, která si jej velmi oblíbila. Imperial/Russian Stout je nejsilněším typem stouta a není u něj neobvyklé ani 10% alkoholu i více. Kromě pražených tónů se vyznačuje nádechem sušeného ovoce, červeného vína a alkoholového likéru. 

Sweet/Milk Stout
          Stout tohoto typu potěší vaše chuťové pohárky příjemnou nasládlostí, neobyčejnou jemností a krémovostí, které bylo dosaženo přidáním laktózy. Časté je také přidání ovsa nebo cukru, a pak se můžeme setkat s názvem Oatmeal Stout.

Baltic Porter
        Tento porter, který pochází z oblasti Baltského moře, je odvozen od tradičních anglických porterů. Je o něco světlejší a pěna je méně krémová, než tomu bývá u stoutů. Hořkost je spíše nižší a vrstevnatá chuť je lehce sladová s nádechem rozinek a sušených třešní.

Imperial Porter
          Imperial Porter stojí někde na pomezí mezi tradičním anglickým porterem a baltským porterem a imperiálním soutem. Je pro něj typický vyšší obsah alkoholu a často se z Anglie vyvážel do zahraničí. 


 

 
  • Řadit dle:
  • 36 položek celkem

Stránka 1/1

Využíváme soubory cookies, které nám pomáhají poskytovat a zlepšovat naše služby. Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi pravidly pro cookies.