Lagers

          Ležák. Jednoznačně nejznámější a nejoblíbenější pivní styl v naší zemi, ale i na světě. Snad neexistuje Čech, který by tuto klasiku nikdy neochutnal. Jedná se o spodně kvašené pivo, které po procesu kvašení leží měsíc a déle. Pokud to trochu upřesníme, tak kvašení probíhá buď ve spilkách, nebo v uzavřených tancích za přítomnosti kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum. Tento kmen si libuje v chladu, takže ležáky zrají při maximální teplotě 12°C. Kvasinky se drží na dně spilky nebo tanku, proto pojmenování spodní kvašení. Ležák je odvozený od tzv. ležení, finální fáze, kdy pivo minimálně měsíc dozrává. 
          Existuje několik typů ležáků. Nejklasičtější dělení je však následující:
Český ležák plzeňského typu, Pale Lager, Premium Lager, Heller/Dortmund Lager, Vídeňský/Amber Lager, Doppelbock/Eisbock a Keller/Zwickel Lager.
          Ležáky jsou obecně vždy pěkně chmelené, mají sladový nádech a vyváženou hořkost. Pro jejich výrobu se nejčastěji používá ječný slad. Z chmelů patří mezi jednu z nejoblíbenějších odrůd Žatecký poloranný červeňák neboli SAAZ. Dle legislativy se jako ležáky označují piva se stupňovitostí 11°-12° (ano, i pivo 12,9° je stále ležák). Piva se stupňovitostí 13° a výše jsou dle legislativy speciály. A naopak piva s nižší stupňovitostí než 11° se správně označují jako piva výčepní.

 
 
 
  • Řadit dle:
  • 40 položek celkem

Stránka 1/1

Využíváme soubory cookies, které nám pomáhají poskytovat a zlepšovat naše služby. Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi pravidly pro cookies.