Barikový Saison má stejný základ jako Saison z barikové série č.2 a 3, s tím rozdílem, že nezrál s ovocem, ale pouze v sudech po bílém a červeném víně. Je v něm cítit...
32060
Novou verzí Pavillonu od potštejnské Fenetry je Farmhouse Ale z bio špaldy, který rok dozrával v dřevěných sudech po červeném víně a do něhož byl přidán med od...
27103
Livelihood od amerického pivovaru Jackie O's je velmi lehký suchý Saison s pouhými 3 % alkoholu, díky čemuž je úžasně osvěžující a pitelný.
25432
Pražská Sibeeria vyrazila v lednu 2022 do Španělska na sever od Barcelony, kde navštívili Marca z pivovaru La Calavera, aby společně ochutnali pár barelů z jeho bohaté...
28643
Imperial Saison s překvapivými 12,5 % alkoholu, který po dobu 8 měsíců dozrával v dřevěných sudech po Calvadosu, což mu dodalo dřevité a jablečné tóny. Do této verze byly navíc...
27386
11220
8861
32048
32043
32281
32044
11666
11665
9533
11502
11068
30262
9836
11830
30317
10802
2870
18504
32057
Zajímavým a velice tradičním belgickým pivním stylem je Saison. Saison doslova znamená sezóna. Dříve se toto pivo se vařilo v létě a pilo se ve velkém během období sklizně. Fermentace Saisonu probíhá při teplotách nad 20 stupňů, je relativně rychlá, a proto je tento pivní styl ideální na experimenty s domácím vařením piva.
Saison mně osobně svým charakterem připomíná bílé víno, jako například Chradonnay. Jsou v něm cítit sluneční paprsky a sladká vůně suché trávy. Za aromatický profil v tomto pivním stylu jsou také zodpovědny pivní kvasnice, ale speciální kmen, který při správné fermentační teplotě vytváří tenké aroma citronové kůry a pepře.
Je to úžasný zážitek, saisony miluju. Belgický Saison obzvlášť dobře snáší i dodatečné dozrávání v dřevěných sudech.