Biere de Garde/Saison
Nejprodávanější
Zajímavým a velice tradičním belgickým pivním stylem je Saison. Saison doslova znamená sezóna. Dříve se toto pivo se vařilo v létě a pilo se ve velkém během období sklizně. Fermentace Saisonu probíhá při teplotách nad 20 stupňů, je relativně rychlá, a proto je tento pivní styl ideální na experimenty s domácím vařením piva.
Saison mně osobně svým charakterem připomíná bílé víno, jako například Chradonnay. Jsou v něm cítit sluneční paprsky a sladká vůně suché trávy. Za aromatický profil v tomto pivním stylu jsou také zodpovědny pivní kvasnice, ale speciální kmen, který při správné fermentační teplotě vytváří tenké aroma citronové kůry a pepře.
Je to úžasný zážitek, saisony miluju. Belgický Saison obzvlášť dobře snáší i dodatečné dozrávání v dřevěných sudech.