Sour Beer

          Většina kyselých piv (sour beers) je zajímavá tím, že byla kvašena spontánně pomocí divokých kvasinek. Existují ale i druhy (viz níže), která se postupem času začala kvasit svrchně pomocí mléčných bakterií Lactobacillus, které pivu dodávají typickou kyselost. Dle legislativy by však všechna kyselá piva měla být označována jako svrchně kvašená, tedy někdy jsou všechna (mylně) řazena přímo mezi ejly. My máme ale kyseláče v oblibě a myslíme si, že si zaslouží vlastní kategorii.
          Spontánní divoké kvašení je historicky nejstarší a pivo se kvasí pomocí toho, co je ve vzduchu a toho, co zbyde v sudech (velmi dobře dopadají experimenty s ovocem, vínem či jiným alkoholem). Kyselost je způsobena tím, že se při kvašení obvykle prosadí bakterie mléčného kvašení. Ječný slad je zde téměř vždy smíchán s pšeničným.
          Tento styl je oblíbený zejména v Belgii, ale i v našich končinách si k němu pivaři postupně nacházejí cestu, byť pro příznivce klasických ležáků může být první ochutnání poněkud šokující. Do kyselých piv zařazujeme následující druhy:

Lambik (lambic)
          Tento pivní styl pochází z Belgie a je pravděpodobně pojmenovaný po vesničce Lambeek, která leží nedaleko Bruselu. Na tradičních belgických farmách se obvykle vyrábí v chladných měsících, jelikož v letním horku kvasinky "zdivočí" příliš. Spontánní kvašení v dubových sudech trvá až několik měsíců a žádná várka nechutná úplně identicky, ale vždy je pivo lehce perlivé a má vinný nádech.

Gueuze
          Pivo gueuze se vyrábí smícháním mladých a starých lambiků, které mají za sebou spontánní kvašení v dubových sudech. Následně směs ještě dozrává v lahvích, a to několik měsíců až let. Perlivost i kyselost je zde poměrně výrazná a pivo se lehce podobá šampaňskému. Pokud se gueuze přisladí, může být pojmenován jako faro. 

Kriek
          Kriek je směs lambiků, do které se při kvašení přidávají višně nebo třešně pro výraznější ovocnou chuť. Další zrání (cca půl roku) probíhá v lahvích.

Frambozen
          Totéž jako kriek, jen s přidáním malin.

Berliner Weisse
          Pivní styl z 16. století, který se poprvé objevil v severním Německu, ale zdomácněl až v Berlíně. V minulosti se jako belgické kyseláče kvasilo spontánně, nyní se však přešlo na svrchní kvašení s přidáním laktobacilů. Obvykle se jedná o slabší pivo s nízkým obsahem alkoholu a výraznou kyselostí. Piva tohoto stylu obsahují kromě ječného sladu i část sladu pšeničného a časté je také přidání čerstvého ovoce.

Gose
          Gose ja další německá specialitka. Pochází ze saského města Goslar a původně se stejně jako Berliner Weisse kvasilo spontánně. Nyní se kvasí svrchně a následně se dokváší v lahvích. Je pro něj typická příjemná kyselost, nádech koriandru a jemná slanost, díky přidání soli přímo do várky.
          



 

 
  • Řadit dle:
  • 70 položek celkem

Stránka 1/2

Další produkty
Využíváme soubory cookies, které nám pomáhají poskytovat a zlepšovat naše služby. Používáním tohoto webu souhlasíte s našimi pravidly pro cookies.